eerlijk is eerlijk

door Evita

Het is natuurlijk verschrikkelijk voor de Fransen. Dat de Notre Dam in lichterlaaie stond. Ik heb haar 1 keer in het echt gezien, dus ik heb niet perse een emotionele band met haar opgebouwd, maar zelfs ik vond het naar om te zien. Er gaat dan van alles door je hoofd; wat zonde van het gebouw, de historie, de kunst die er hing, maar ook, hoe kan dat gebeuren in deze moderne tijd? Iets met een brandalarm? En hoe zit het met de huidige blusmethodes dan? Maar goed, je doet er allemaal niks meer aan. Behalve dan het wederopbouwen. Maar dat gaat geld kosten.

Tot mijn verbazing bleek geld geen probleem te zijn bij de o zo chauvinistische Fransen. Her en der kwamen de miljoenen te voorschijn, zo ook bij modehuis GUCCI (zo’n 300 miljoen euro). Blijkbaar wordt er ERGENS in modeland nog wel geld verdiend. Maar dan wel over lijken. Toen in Bangladesh die fabriek instortte, waar allemaal onschuldige hardwerkende mensen (ook kinderen!) onder het puin overleden, toen kwam er geen stuiver uit die o zo welgestelde modehuizen. Is een leven in Bangladesh dan minder waard dan een hoop stenen in Parijs? Blijkbaar.

Zonder jullie lastig te willen vallen met al te zware kost, wil ik toch even aanstippen dat er echt veel misgaat in de mode-industrie. Met name bij de grote ketens die gewoon veel te veel voor een veel te lage prijs produceren. Dan is er sowieso een overdaad en dat schaadt, volgens het aloude gezegde. Omdat er zoveel en zo goedkoop geproduceerd wordt kun je je voorstellen dat in alle opzichten de waarde van een artikel daalt. De waarde van het artikel zelf, maar ook de waarde die er door mensen aan gehecht wordt. Het is bijna al afval voordat het onder de naaimachine vandaan komt. Wat een verspilling, van energie, van arbeid, van grondstoffen, van vervoer, van verpakking en uiteindelijk ook van geld. Wat zo goedkoop is gaat vaak ook snel stuk of is toch niet zo mooi of leuk of goed van pasvorm of kleur. Dus hup, bestel gewoon een berg nieuwe artikelen, wat niet goed is gaat terug. Maar wist je dat het voor die grote, door Chinezen gesponsorde bedrijven als Zalando, zo duur en ingewikkeld (nee, echt slim zijn ze daar niet) is om artikelen te retourneren (opnieuw labelen, verpakken, naar distributiecentra brengen, etc.) dat ze alle terug gestuurde spullen gewoon weggooien?

Als je daar over nadenkt. Al dat textiel dat letterlijk met bloed, zweet en tranen in elkaar is genaaid ergens aan de andere kant van de wereld, dat hier voor een habbekrats verkocht moet worden en dan ook nog met de kans dat het niet genomen wordt en op de afvalberg verwijnt…? Pffff ik word daar niet vrolijk van. Jullie vast ook niet. Dus we houden erover op.

Waar we dan natuurlijk WEL vrolijk van worden zijn de modemerken die het ANDERS doen. Dus eerlijke productie, het liefst in Europa, transparante werkwijze. goede arbeidsomstandigheden in de fabrieken, geen chemische troep de natuur in werken, geen overproductie, constant met alle partijen in gesprek blijven om misstanden te voorkomen en het continue ontwikkelen van nieuwe milieuvriendelijke technieken en materialen. Die merken vind je bij ons in de winkels.

Kings of Indigo (een Nederlands jeansmerk) bijvoorbeeld, heeft een techniek ontwikkeld waarbij het maken van lichte plekken op de jeans (zodat je benen slanker lijken ;-)), niet meer met chemicaliën en heel veel waterverspilling gepaard gaat, maar dat dat nu kan met een compleet verantwoorde en milieuvriendelijke laser-techniek! Mat&Natt is ons nieuwe tassen-, zonnebrillen-, en schoenenmerk, het gebruikte materiaal is helemaal VEGAN en uiteraard mens-, dier- en milieuvriendelijk geproduceerd. En eerlijk is eerlijk, je ziet nauwelijks verschil met de lederen tassen en schoenen!

Ik zou zo nog even door kunnen gaan met ‘story-telling’ want alle merken die wij verkopen hebben zo hun eigen verhaal. Een verhaal waar waardering uitspreekt. Voor de mensen die het maken, die het vervoeren, die het verkopen en uiteindelijk natuurlijk, ook voor de mensen die het dragen! En dat ben jij dan. Omdat je het waard bent :-)!

PS: Kom 25 mei naar onze  ‘Zomer in Den Hoorn’ : tussen 14:00 en 15:00 uur is er een modeshow, vòòr en na de show kun je natuurlijk lekker kijken, passen en kopen en dat alles onder het genot van een heerlijke mens-, dier- en milieuvriendelijke zomerse versnapering… 😉 Tot dan! X