helder begin

door Evita

Jazeker, daar was ‘ie weer EN gelukkig ook alweer VOORBIJ! Waar ik het over heb? Die door mij o zo gevreesde droge januarimaand. Dit jaar heb ik me maar eens opgegeven voor de ‘ikpas’-actie waarbij je dan bemoedigende woorden krijgt toe gemaild van het een of andere anti-alcohol-instituut en van lotgenoten. Begrijp me goed, een algehele landelijke gedachte om te minderen met alcohol vind ik een uitstekend plan. Want nog altijd maakt drank meer kapot dan je lief is, als je niet oppast. Dus ik ben absoluut voorstander van een beleid waarbij alcohol ontmoedigt wordt. Althans, wanneer het gaat om alcoholMISBRUIK.

Want jeminee, wat heb ik mijn heerlijke vette chardonnay’tje gemist bij dat 3-gangen diner in Bussloo. En wat waren die vrijdagmiddagen saai zonder lekker wit wijntje. En die familie-dag, die wat stroef op gang kwam, daar kwam de gang überhaupt niet in zonder wat alcoholische gezelligheid. Die bijzondere kaasjes van Corne smaken toch ook lang niet zo lekker zonder een goed rijp glaasje port. En een bezoekje aan mijn Canadese kapster is toch ook niet hetzelfde zonder af te sluiten met een koude witte… (next time Whitney!)

Maar, desalniettemin heb ik het weer gered. Ik geloof dat het niet veel anders was dan vorig jaar. Ook toen vond ik het saai. Altijd maar in dezelfde stemming. Helder naar bed (waardoor de slaap vatten soms wat langer duurt) en fris weer op. Geen wilde uitspattingen, geen kater. Geen gaten in het geheugen, geen kegel de ‘day after’. Aan de andere kant, misschien is het wat saai (al ben je daar zelf bij natuurlijk) maar het is om diverse redenen ook wel heel prettig:

dat je boodschappentas een stuk lichter is;

dat je zonder moeite ’s ochtends om 7:00 uur op je yoga-mat zit;

dat je niet 1 keer deze maand de broodtrommeltjes bent vergeten te vullen;

dat je zowaar je agenda bij hebt gehouden en die ook nog hebt gevolgd;

dat je eigenlijk tijd over houdt want je hoeft minder bij te komen van de avond ervoor;

dat je ook eens de BOB kunt zijn;

dat je nog precies weet waar gesprekken over gegaan zijn (wat een vreemd soort nieuw verantwoordelijkheidsgevoel geeft over wat je zegt en gezegd hebt);

dat er zo lekker veel extra ruimte in de koelkast overblijft;

dat het toch een stuk rustiger is in het hoofd;

dat het inspiratie-boekje naast mijn bed weer aangevuld is met (mogelijk) briljante ideeën;

dat er in het algemeen meer een gevoel van controle ontstaat;

 

Dat laatste vind ik dus dubieus. Controle. Tuurlijk, fijn hoor als je de touwtjes in handen hebt, en ja, voor de omgeving is het fijn dat ze weten waar ze aan toe zijn (en dat de trommeltjes gevuld zijn met gesmeerde boterhammen) en inderdaad je kunt gewoon je leven plannen, noteren in je agenda en daar dan keurig naar leven. Maar voor mij zou het niks zijn. Laat mij maar af en toe eens wat vergeten, iets laten liggen, ergens helemaal niet meer aan gedacht hebben, niet meer op een naam komen, de weg weer eens kwijt zijn (terwijl je die al 20 x gereden hebt), in herhaling vallen en zo nu en dan wat blunders maken. Anders zouden deze blogs ook zo hetzelfde zijn.

Er moet wel wat te lachen blijven. Niet dat dat in nuchtere toestand niet gaat, hoor, nee gelukkig niet! Ik ben ook zeker voornemens om het alcoholgebruik te beperken tot een gezellig gemiddelde. De speciale momenten (en nee, dat is dus niet dat je moet vieren dat het je maandagmiddag is gelukt om de cavia te verschonen), de vrijdagmidagborrel, de wijn bij een mooi diner, de frohle-avondjes en oké, heel af en toe op die momenten dat je er echt ff aan toe bent…

Ja, het heeft me toch wel weer de nodige inzichten opgeleverd deze maand. Ik word er blij van. Dus dank aan de anti-alcohol-beweging, dank aan ikpas.nl, dank aan mijn man die me (door zelf alchoholvrij door het leven te gaan) enorm tot steun was, dank aan vriendinnen die het allemaal heel ‘knap’ van mij vonden (zorgwekkend), dank hippe engel, de tweede winkel, de nieuwe collectie, de dingen waar wij lekker druk mee zijn in deze periode, dank mooie boeken die ik heb gelezen door zo helder in bed te stappen, dank yoga-lessen die zo motiverend zijn om gezond te leven, dank google om te ontdekken wat alcohol-misbruik allemaal kan veroorzaken (niet ALLES geloven natuurlijk), dank januari, voor weer een frisse start van het jaar 2019.

Ja, want het nieuwe jaar is alweer een maandje oud. De winkels hangen inmiddels alweer gezellig vol met nieuwe collectie van Armed Angels, Modstrom, Alchemist, Kings of Indigo en Dante6. We kijken nog uit naar de nieuwe collectie gympen van Woden (ook een citroengele variant!), naar de fantastische sandalen van Angulus (met studs!), naar de mooie items van Lanius en natuurlijk naar de zomerbroekjes van 5Units. Al dit moois gaan we jullie laten zien tijdens de modeshow op zaterdagavond 16 maart in de winkel in Schipluiden, show start om 20:00 uur, zet maar alvast in je agenda want het beloofd weer een gezellige inspirerende avond te worden, waar uiteraard, zoals jullie van ons gewend zijn, een lekker wijntje wordt geschonken! Santé!