samenkomst

door Evita

Samen. De maand december is een maand van samenkomen. Voor de hand ligt het samenkomen tijdens de feestdagen. Letterlijk, wanneer de familie bij elkaar kruipt voor een knusse kerstavond of een veel te ingewikkeld kersdiner. Met de bijbehorende spanningen en emoties.

Figuurlijk gezien is het wat mij betreft ook een maand van samenkomen. We zijn weer een jaar verder. Er is in ieders leven weer van alles gebeurd. Veel gedaan, gezien, geleerd, gehoord, geproefd en gevoeld en zo aan het eind van het jaar maak je de balans op. Wat heeft dit jaar zoal gebracht, wat is er zoal bijgekomen aan lessen, ervaringen, inzichten en herinneringen. En hoe komt dit alles samen zo aan het eind van dit jaar? Valt er iets af, valt er iets buiten, mist er nog iets of zijn er dingen nu klaar? Iets, dingen, dit… misschien nogal vage termen.

Laat ik een concreet voorbeeld geven. Dit jaar begon met het gevoel dat wij als hippe engelen toe waren aan meer uitdaging. Er moest iets gebeuren. Iets met De Hippe Engel. Maar wat? Verschillende opties passeerden de revue; meer aandacht voor online? verbouwen in Schipluiden? stukje concept in andere winkels? een Fashion-Truck aanschaffen? een koffie-corner in de winkel erbij? meer life-style in de winkel? een heren-afdeling beginnen? Zoveel leuke opties, allemaal met hun voor- en nadelen, hun kansen en bedreigingen en hun sterke en zwakke kanten. In de loop van het jaar hebben Gels en ik veel gepraat en gedeeld over onze aspiraties voor De Hippe Engel, maar alle opties ten spijt, kwamen wij niet tot een besluit.

Niet voor niets natuurlijk. Onze harten gingen bij geen van de ideeen harder kloppen. En zoals ze zeggen, volg je hart want dat klopt altijd, gaf ons hippe hart nog geen richting aan. Dus we lieten het maar even rusten. Niet lang daarna, zul je altijd zien, laat het los en het komt naar je toe (excuus voor de oneliners), kwam DE NIEUWE UITDAGING bij toeval op ons pad. En toeval bestaat niet, zoals jullie weten.

Een tweede vestiging dus. In Den Hoorn. We waren allebei onmiddellijk enthousiast. Zonder nog langer na te denken zijn we er samen voor gegaan. Sinds 15 september runnen wij dus twee vestigingen. En dat heeft zo z’n weerslag op het samen-gevoel. Letterlijk staan we zelden nog samen in de winkel, maar figuurlijk is het gevoel dat we het samen moeten organiseren en tot een succes moeten maken, heel sterk. We beseffen ook hoe fijn het is om dit samen te doen. En hoe fijn het samen in de winkel staan was. En dat we dat eigenlijk wel een beetje missen. En dat we dat in het nieuwe jaar weer vaker willen doen.

En die zakelijke beslissingen hebben natuurlijk effect op het dagelijks leven. Ook daar verandert het samen-zijn. Mijn heerlijke vrije dinsdag waarin ik zo fijn samen met een vriendin even naar Ikea kon gaan, waarna ik zo gezellig samen met mijn jongens thuis ging lunchen om vervolgens de middag nog even samen met mijn yoga-mat een moment te hebben, dan nog op het gemak de boodschappen doen om tenslotte samen met Jamie Olivier een veel te moeilijk en dus gedoemd te mislukken-recept uit te proberen… Die heilige dinsdag dus, die is nu ook een werkdag geworden.

De eerste weken dan ook behoorlijk wennen… In Den Hoorn gaat de winkel al om 9 uur open, dus geen ochtend-yoga meer, de broodtrommels al gevuld voor vertrek, de gymspullen mee, de vriendenboekjes ingevuld, huiswerk gemaakt, alles moet geregeld want vanaf 9 uur is het werken geblazen. Geen back-up van nog even terug voor  broodtrommel/gymtas/vriendenboekje/huiswerk. En uiteraard ging het de eerste maand nog weleens mis, wie eet wat en waar en speelt met wie en wanneer en hoe lang en wie haalt wie eigenlijk waar en wanneer op, om maar niet te spreken over het organiseren van boodschappen en koken…

Goed, inmiddels zijn we gewend. En kunnen we zeggen dat we hier ook weer samen uitgekomen zijn. We hebben het hier over de consequenties van Hippe-Engel-gerelateerde samenzijn zaken, uiteraard, want dit is een blog waarin we het over onze winkel(S!) hebben. Natuurlijk komen er zo aan het eind van het jaar nog veel meer dingen samen, familie-dingen, relatie-dingen, bezit-dingen, afscheid-dingen, vriendinnen-dingen en ontwikkel-dingen. We hebben er allemaal mee te maken en kiezen onze eigen dingen die zorgen voor ons eigen zijn. Hopelijk is het voor jou een fijne, gezellige, warme, bemoedigende, uitdagende, zinnige, waardevolle, kansrijke en liefdevolle samenkomst van die dingen! En anders is er altijd nog de KERST. X