DAMES IT IS

door Evita

Vroeger… zeg, een jaar of 6 geleden (maar lijkt echt een ander tijdperk!) toen deden wij als Hippe Engel nog vreselijk ons best om gedurende Sinterklaastijd enorm op te vallen. Met allerhande aanbiedingen te strooien, schoencadeaus weg te geven, kleurwedstrijden te organiseren en tijdens de intocht de kinderen van Schipluiden te verwennen met heerlijke mandarijntjes…. Na al deze inspanningen kwamen er dan altijd wel een paar moeders met hun kroost even binnenlopen om de collectie te bekijken. Maar kopen, ho maar. Al het geld gaat in deze periode natuurlijk op aan cadeaus voor de kinderen, de partners, misschien ouders en vaak zelfs ook nog de partners van de partners! Daarbij opgeteld al die extra’s als kruidnoten, chocoladeletters, marsepein en pepernoten die in de boodschappen kar belanden… Dan blijft er nog maar weinig over. Niet dat wij de kinderen uit de regio onze mandarijnen niet gunnen, maar met deze actie tijdens de intocht zijn we maar gestopt. Al was het alleen al omdat we ├╝berhaupt geen kinderkleding meer verkopen…

Nee tegenwoordig geven we liever een glaasje chardonnay weg! Op shopping-avondjes, met modeshows of gewoon tijdens een zamibo, wij schenken graag een glaasje in voor onze gasten in de winkel. Het kan natuurlijk ook een kopje koffie of thee zijn, of een glaasje water. Want bij het nieuwe winkelen hoort tegenwoordig wel een versnapering. En een gezellig gesprekje. En aandacht en desgevraagd een goed advies. Want dat krijg je allemaal niet als je aan het winkelen bent in de webshops. Eigenlijk ook niet als je aan het winkelen bent bij de grote ketens. En zeker niet op zaterdag. Zaterdag staan over het algemeen de oproepkrachten, de studenten, de mensen dus met een bijbaantje, in de winkels. Een degelijk advies kun je dan meestal wel vergeten. Ik spreek uit ervaring namelijk.

In een ver verleden (ja, zomaar een jaar of 22 terug!) werkte ik een blauwe maandag op zaterdag bij HIJ (nu is dat dus WE). Best in een mooie winkel, in de Boogaart (inmiddels vergane glorie, er is toch een hoop veranderd in die paar jaartjes), met allemaal leuke meiden en onze baas Peter. Briljant als ik daar op terugkijk. Wij (ik werkte daar met nog twee vriendinnen uit Schipluiden) waren als groentjes uit de polder natuurlijk niks gewend en namen alles aan van onze baas Peter. Hij had al gauw door dat wij drie betrouwbare, hardwerkende en serieuze krachten waren en liet ons dan ook vaak alleen in de winkel (wat hij steeds ging doen mocht Joost weten maar wij vonden het al lang best). Wij stortten ons vol overgave op de heren die bij ons een nieuwe jeans, een overhemd een broek of zelfs een heel kostuum kwamen kopen. Peter had ons de instructie meegegeven om vooral ‘bij’ te verkopen, dus bij die jeans probeer je een riem te verkopen en dan toch ook nog maar een paar sokken en terwijl je door de winkel loopt, gevolgd door de klant, richting kassa, wijs je hem nog op die leuke overhemden-aanbieding en vertel je en passant dat de T-shirts ook heel goed zitten. Vaak waren de heren wel te porren voor dit soort extra aankopen.

Aangekomen bij de kassa, met een arm vol handel, komt ‘De vrouw van’ binnenlopen… “Leo! Je zou toch alleen een spijkerbroek kopen? Ik had het briefje met het model, de kleur en de maat nog meegegeven! En wat ligt hier dan nu allemaal? Heb je het gepast? Niet? Nou dat eerst maar eens even doen he!”. Leo druipt af naar de paskamers en komt terug met alleen de jeans, de rest was absoluut niet de bedoeling, niet nodig ook en al helemaal niet van te voren besproken.

Daar stonden we dan, Leo en ik. Hadden we zo ons best gedaan. En beiden opgetogen over onze keuzes. Maar het mocht niet zo zijn. Leo haalt zijn pinpas door de gleuf, ‘de vrouw van’ loopt alvast briesend de winkel uit, met in haar beide handen diverse plastic tassen gevuld met kleding voor haarzelf, waarover ze kennelijk wel van tevoren met Leo had overlegd. Wat denk je zelf?

Nee, werken in een herenkledingzaak is geen makkie. En ook het verkopen van kinderkleding valt dus niet mee. Zijn wij even blij met onze keuze voor een gezellige winkel met mooie dameskleding! Wij worden daar nog iedere dag blij van! Dames verwelkomen, een praatje, een glaasje, een goed advies en met een mooie nieuwe set de deur uit. Dat is het nieuwe winkelen bij De Hippe Engel. X