ZIEK

door Evita

Ziek… Wat is dat eigenlijk, ziek zijn. Dat is voor iedereen weer anders. Ziek van verdriet, ziek van stress op je werk, ziek van een rondvliegende bacterie, wagenziek, geestesziek, een beetje ziek of heel ernstig ziek… Welke vorm van ziek zijn je ook overvalt, ziek zijn is nooit fijn. Als het om een griepje gaat voel je het van de een op de andere dag aankomen, maar het kan ook geheel onverwachts toeslaan. Dat een vervelende pijn opeens een kwaadaardige tumor blijkt te zijn. En pijn dus omslaat in een ernstige ziekte. Een ziekte met dodelijke afloop. En wat doe je dan?

Onlangs is een vriendin van een goede vriendin na een wreed ziekbed overleden aan een ernstige ziekte. Zijdelings heb ik gezien hoe zij gevochten heeft voor haar leven. Voor haar leven en dat van haar zoontje, die toch niet op mocht groeien zonder mama. Maar de werkelijkheid is hard en onverbiddelijk. Mama is er niet meer en komt niet meer terug.

De verkoudheid, het griepje, misselijk worden in de auto, je somber voelen en zelfs burn-out klachten… het zijn allemaal vormen van ziek zijn. Ze zijn alleen niet dodelijk. Het is te genezen. Als je maar goed voor jezelf zorgt. De tijd neemt om de symptomen te herkennen en te duiden. Waar komt het ziek zijn vandaan? Het zit soms dieper dan je denkt. Spanning is een belangrijke veroorzaker van ziekte en pijn. Ontspannen is dan ook zo belangrijk. Voor jou, voor je naasten, je kinderen, je vriendinnen.

In deze periode, waarin we weer allerlei gezellige, maar ook intense festiviteiten te vieren hebben, is het nog belangrijker om momenten van ontspanning in te bouwen. Gewoon even niks doen. Genieten van je warme, gezellige huis, de gekleurde blaadjes aan (of van) de bomen, je kindjes in een warm bedje, een goed boek of romantische serie, een kop kruidenthee. De kunst is om al te veel kruidnoten en chocoladeletters achterwege te laten. Want suiker is ook een grote boosdoener als het gaat om ziek zijn. Je weerstand (en dat van de kinderen) keldert er door omlaag waardoor je vatbaarder bent voor al die rondvliegende bacteriƫn.

Het is DE tijd om goed op jezelf te passen. Vers en gezond te eten, lekker op tijd naar je bed te gaan en genoeg ontspanning op te zoeken. Ik geef toe, een bijzonder stichtelijk verhaal van iemand die nogal een druk bestaan leidt, maar hee, ik doe mijn best. Dus doordeweeks doen we lekker een tandje terug en dan mag het weekend weer gevierd worden. Met een goed glas wijn, met bitterballen (of pepernoten…), met een feestje en een dansje, gewoon samen of juist met elkaar, met goede gesprekken en een lach en een traan, dat is ook ontspannen en daar hebben we uiteindelijk allemaal behoefte aan, op onze eigen manier. Voor onszelf en voor onze naasten, zij die bij ons zijn, in het hier of in het Hiernamaals…